Persen® - Sastojci Skip to content

Sastojci

Valerijalna

– neprevaziđena ljekovita biljka

Djelovanje valerijane

Valerijana ispoljava sedativno i spazmolitičko dejstvo (smanjuje strahove i napetost). Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju tjeskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrene te depresije izazvane tjeskobom. Ispoljava i efekat na smanjenje krvnog pritiska.

Istraživanja

Njemačka komisija je odobrila valerijanu za upotrebu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti. Većina istraživanja pokazuje da uzimanje valerijane skraćuje početak sna i poboljšava subjektivni kvalitet sna. Valerijana ne smanjuje nesanicu brzo kao sintetički lijekovi. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, menta, hmelj, … Valerijana popravlja kvalitet sna kod pacijenata koji su skoro prestali sa korištenjem sintetičkih lijekova.

Napomena

Kod pacijenata koji koriste visoke doze sedativa i/ili hipnotika vremenom dolazi do razvoja tolerancije na postojeće doze i stiče se subjektivan utisak da organizmu trebaju sve veće i veće doze. Na ovaj način ulazi se u začarani krug ovisnosti, pri čemu pacijenti na kraju ne mogu da zaspu ako nisu uzeli lijek. Sedative i hipnotike nije preporučljivo uzimati svakodnevno, već samo po potrebi.  U slučaju postojeće ovisnosti treba postepeno smanjivati doze sedativa.

Valerijana može pomoći pri odvikavanju od sredstva za smirenje. 

Matičnjak

– za raspoloženje i miran san

Matičnjak ili melisa je ljekovita biljka koja se koristi već stoljećima. Cijenjena diljem svijeta zbog umirujućeg svojstva, ova je biljka čest gost u mnogim vrtovima. Ima blagotvoran učinak na nervni sistem, doprinosi dugovječnosti i poboljšava raspoloženje. Biljka, osim pomenutoga, pomaže kod nesanica, napetosti i stresa.  Matičnjak također smiruje želudac i probavne smetnje, uključujući mučninu, povraćanje, loš apetit, stomačne grčeve i kolitis.

Upotrebljava se kao okrjepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na nervnoj osnovi.

Osim umirujućih svojstava, matičnjak je bogat polifenolima koji imaju snažnu antivirusnu aktivnost pa je stoga vrlo učinkovita pomoć kod herpes simplexa i herpes zostera. Matičnjak uklanja sluz iz pluća, potiče znojenje kako bi se brže i učinkovitije izbacili toksine usljed groznice, te pomaže kod prehlade, gripe i virusa .

Melisa nije zadužena samo za smirenje i poboljšanje psihe već olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om.

Menta

– smiruje živce

Menta, metvica ili nana je svjetski poznata ljekovita biljka koja je svoju primjenu našla u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Vrlo je učinkovita kod liječenja prehlade, a pomaže i kod probavnih tegoba jer smiruje želudac i crijeva. Menta zaista blagotvorno djeluje na živčani system pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim ljudima, zbog čega pomaže i kod glavobolje i mučnine

Jedno od važnih dejstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, koji podstiče stvaranje serotonina, odgovornog za raspoloženje.

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična (uklanja bolne senzacije koje izazivaju grčevi glatkih mišića, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Kod nervoze, stresa i nesanice, djelotvornije je kad se menta miješa s ostalim ljekovitim biljem poput valerijane i matičnjaka.