Persen® - Persen Skip to content

Šta je Persen i za šta se koristi?

Persen je tradicionalni lijek biljnog porijekla. Sastoji se od kombinacije vodeno-etanoličnog ekstrakta suhog korijena valerijane, ekstrakta suhog lista matičnjaka i ekstrakta suhog lista paprene mente (metvice). 

Tradicionalno je poznato da korijen valerijane i list matičnjaka  djeluju sedativno (umirujuće) i da list matičnjaka i list paprene metvice imaju koristan učinak kod blagih tegoba od strane probavnog sistema.  Poznato da kombinacija korijena valerijane, lista matičnjaka i lista paprene mente u Persen obloženim tabletama stvara umirujući učinak kod blagih stresnih stanja izazvanih zbog uznemirenosti i napetosti i da olakšavaju uspavljivanje.

Područje primjene je zasnovano isključivo na iskustvu dugotrajne primjene.

Svaka Persen obložena tableta sadrži suhi  etanolno vodeni ekstrakt korijena valerijane, suhi ekstakt lista matičnjaka i suhi ekstakt lista paprene metvice

Budite posebno oprezni pri uzimanju Persena:

  • ako imate simptome žgaravice (gastroezofagealni refluks) treba da izbjegavate preparate sa listom paprene metvice, jer se tegobe mogu pogoršati.
  • ako imate kamenje u žučnoj kesi ili bilo koju drugu bolest žučne kese i žučnih i jetrenih puteva, morate biti posebno oprezni kada upotrebljavate lijekove koji sadrže pepermint.

Nema podataka o farmakološkim interakcijama Persena sa drugim lijekovima. Istovremena upotreba sa ostalim lijekovima za umirenje (npr. benzodiazepinima) se ne preporučuje i dozvoljena je samo pod ljekarskim nadzorom.

Kao mjera predostrožnosti, ne preporučuje se istovremena upotreba Persena i alkoholnih pića. Persen tablete uzmite sa malo tečnosti, neovisno o obroku.

Sigurnost primjene Persen tableta u trudnoći i dojenju nije utvrđena. Kao mjera opreza, ne preporučujemo upotrebu Persena za vrijeme trudnoće ili dojenja.

Persen obložene tablete  mogu da utiču na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanje mašinama. Ako upotrebljavate ovaj lijek, ne preporučuje se da vozite ili rukujete sa mašinama.

Kako se Persen uzima?

Adolescenti stariji od 12 godina i odrasle osobe

  • za olakšanje blagih stresnih stanja izazvanih zbog uznemirenosti i napetosti koriste se tri  Persen obložene tablete tri puta dnevno
  • zbog nesanice koriste se tri Persen obložene tablete pola sata do sat pred spavanje.

Obložene  tablete treba popiti sa malo vode, neovisno o obroku.

Učinak Persena nastupa postepeno. Preporučuje se primjena Persena najmanje 14 dana da bi se postigao optimalni učinak. Ako se u periodu od 14 dana vaši simptomi ne poboljšaju ili čak i pogoršaju, morate se obratiti ljekaru. Nema vremenskih ograničenja s obzirom na trajanje liječenje, jer nakon prestanka dugotrajne upotrebe ovog lijeka se ne javljaju simptomi ovisnosti ili apstinencije.

Upotreba kod jece mlađe od 12 godina

Zbog nedostataka podataka o sigurnosti i učinkovitosti Persena, upotreba kod djece mlađe od 12 godina se ne preporučuje.

Ako ste uzeli više Persena nego što ste trebali

Pojedinačna doza od prosječno 20g korijena valerijane (103 Persen  obložene tablete),  može da prouzrokuje blage simptome kao što su zamor, grčevi u stomaku, stezanje u grudima, ošamućenost, drhtanje ruku i midrijazu (proširenje zjenice oka). Ovi simptomi isčezavaju nakon 24 sata. Ako ste uzeli više Persena nego što ste trebali i simptomi traju više od 24 sata, obratite se obavezno Vašem ljekaru. Nisu prijavljeni slučajevi predoziranja sa listom matičnjaka ili paprenom metvicom.a