Persen® - Persen Forte Skip to content

Šta je Persen Forte i za šta se koristi?

Persen Forte tvrde kapsule su tradicionalni biljni lijek koji se preporučuje za olakšanje blagih simptoma mentalnog stresa (kao što je nervoza, nemir, razdražljivost) i kao pomoć pri uspavljivanju.

Persen Forte kapsule su tradicionalni biljni preparat namijenjen za navedene indikacije na osnovu dugotrajne primjene.

Svaka Persen Forte tvrda kapsula sadrži suhi etanolno vodeni ekstrakt korijena valerijane, suhi ekstrakt lista matičnjaka i suhi ekstrakt lista  paprene metvice
Persen Forte tvrde kapsule se ne preporučuju kod djece mlađe od 12 godina. Ako bolujete od gastroezofagealne refluksne bolesti trebali bi izbjegavati list paprene metvice, zbog mogućeg pojačanja žgaravice.

Ako imate kamenje u žuči ili bolujete od bilo koje bolesti žuči i žučnih kanala budite posebno oprezni prilikom uzimanja proizvoda koji sadrže list paprene metvice.

Dostupni su samo ograničeni podaci o farmakološkim interakcijama sa drugim lijekovima. Klinički značajne interakcije sa drugim lijekovima koji se metabolišu putem izoenzima CYP 2D6, CYP 3A4/5, CYP 1A2 ili CYP 2E1 nisu uočene. Zbog mjera opreza, ne preporučuje se istovremeno uzimati Persen Forte tvrde kapsule sa drugim lijekovima za smirenje ili za spavanje.

Persen Forte tvrde kapsule se mogu uzimati neovisno o obroku. Ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih pića tokom uzimanja Persen Forte kapsula.

Sigurnost primjene Persena Forte u trudnoći i dojenju nije utvrđena zbog čega se njegova primjena kod trudnica i dojilja ne preporučuje.

Persen Forte tvrde kapsule  mogu da utiču na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanje mašinama. Tokom uzimanja lijeka ne preporučuje se upravljanje vozilima ili mašinama.

Kako se Persen forte uzima?

Odrasli i adolescenti stariji od 12 godina: Za olakšanje blagih simptoma mentalne napetosti, uznemirenosti ili razdražljivosti  koriste se  dvije tvrde kapsule Persena Forte dva puta dnevno. Kod nesanice koristi se jedna Persen Forte tvrda kapsula pola sata do sat pred spavanje sa ranijom dozom tokom večeri ukoliko je neophodno. Najveća dnevna dopuštena doza: 4 pojedinačne doze. Kapsule Persen Forte namjenjene su za primjenu kroz usta (oralno). Kapsule treba popiti sa malo vode, neovisno o obroku. Ne uzimajte više od propisane doze lijeka. Ako se slučajno uzeli veću dozu lijeka nego što smijete, obratite se ljekaru ili farmaceutu. Pojedinačna doza od prosječno 20 g korijena valerijane (42 Persen Forte tvrde kapsule), može da prouzrokuje blage simptome kao što su zamor, grčevi u stomaku, stezanje u grudima, ošamućenost, drhtanje ruku i midrijazu (proširenje zjenice oka). Ovi simptomi isčezavaju nakon 24 sata. Ako ste uzeli više Persena Forte nego što ste trebali i simptomi traju više od 24 sata, obavezno se obratite  Vašem ljekaru. Nisu prijavljeni slučajevi predoziranja sa listom matičnjaka ili paprenom metvicom. Ako se tokom 2 sedmice primjene Persen Forte tvrdih kapsula zdravstveno stanje ne poboljša ili se pogorša, posavjetujte se sa ljekarom.

Upotreba Persena Forte se ne savjetuje kod djece mlađe od 12 godina.